Antera logo

Communiceren met baby's

Klik hier voor info over de vijf huiltjes uit de Dunsten babytaal

Klik hier voor info over babygebaren

Klik hier voor de lezing 'Communiceren met baby's'De vijf huiltjes uit de Dunsten babytaal

De eerste dagen en weken met je pasgeboren baby zijn heel intens. Alles is nieuw en jullie moeten nog op elkaar afstemmen. Er zijn heerlijke momenten, maar ook momenten van twijfel: Heeft de baby misschien nog honger? Weent hij omdat hij bij mij wil zijn, of voelt hij zich niet lekker?
Dit soort twijfel kan heel wat ongerustheid met zich meebrengen. Huilt je kindje regelmatig, dan is er misschien ook frustratie: Waarom weet ik nu niet wat er scheelt?
Dunstan babytaal kan je hierbij helpen.
Het is namelijk zo dat baby's overal ter wereld reflex-geluiden maken. Dit zijn geluiden die voorafgaan aan het huilen. Aan deze geluiden kan je herkennen of je baby honger heeft of dat er bijvoorbeeld een boertje dwars zit.

Tijdens de infosessies krijg je een introductie in de Dunstal babytaal. Je leert waar het op gebaseerd is, hoe de ontdekking van deze geluiden verliep en uiteraard leer je de geluiden ook herkennen.Voor wie is deze cursus?

Het meest ideale is om de cursus te volgen als je zwanger bent. Is je kindje er toch al? Dan kan je in de eerste weken zeker nog meedoen met de infosessie.
De reflexgeluiden doven langzaam uit tussen 12 en 16 weken, dus een sessie volgen kan tot je kindje bijna 3 maanden oud is.


persoonlijk consult

Boek je liever een persoonlijk consult dan gaan we heel concreet luisteren naar de geluiden en hulltjes van je baby en gaan we hier mee aan de slag. Bij voorkeur stuur je op voorhand al enkele videofragmenten van je kindje door, zodat we deze nadien samen kunnen analyseren.
Babygebaren

Je bent aan het wandelen en je kindje wijst heel enthousiast naar "iets". Je hebt geen idee wat hij precies gezien heeft.

Je zit aan tafel met je peuter. Hij wil "iets" en blijft maar wijzen naar de tafel. Je probeert te raden wat er scheelt, maar je weet het niet. Intussen krijgt je peuter een driftbui en gooit zijn eten op de vloer.

Herkenbaar?
Misschien hadden deze situaties er anders uit gezien als je kindje zich kon uitdrukken met babygebaren. Vanaf zes maanden kan je hiermee beginnen en vanaf 8-9 maanden is een kind motorisch in staat om zelf te gebaren. Zo kan je kindje uitleggen wat hij leuk vindt of wat hij nodig heeft.
Mijn dochter was zo enthousiast tijdens het wandelen omdat ze achter het raam van een huis een poes zag. En toen ze boos werd aan tafel, was dat omdat ze blijkbaar een boterham als ontbijt wilde en geen havermout.

Basisworkshop
In onze workshop "babygebaren" leer je in 2u over de achtergrond van babygebaren, wat de voordelen zijn en hoe je eraan kan beginnen. Natuurlijk oefenen we ook een 20-tal gebaren, zodat je thuis direct aan de slag kan. We leren een liedje met gebaren erbij en er is uiteraard ruimte om vragen te stellen.

gebarencafé
Na het volgen van de basisworkshop kan je op geregelde tijdstippen inschrijven voor een soort opvolgbijeenkomst: het gebarencafe.
We komen met enkele gebarende ouders samen om ervaringen en tips uit te wisselen. Babygebaren toepassen is leuk, maar het is nóg leuker en leerrijker om te horen hoe het in andere gezinnen gaat. Natuurlijk leren we ook een aantal nieuwe gebaren.
De kindjes mogen meekomen en samen zullen we een paar gebaartjes aanleren én luisteren naar een voorleesverhaaltje met gebaren.. We zullen ook samen een liedje en een gedichtje leren. Speelgoed is voorzien, zodat de ouders ook rustig ervaringen kunnen uitwisselen

Aangepaste workshops voor crèches, onthaalmoeders en kinderdagverblijven
Voor mensen die professioneel met kinderen bezig zijn, werken we een pakket op maat uit. Dit kan meer theoretisch zijn (achtergrond, onderzoek, ontwikkeling,...) maar het is ook mogelijk om net heel praktisch te gaan werken (leren voorlezen met gebaren, liedjes, rijmpjes, ...).


Enkele reacties van deelnemers, nadat ze effectief gestart waren met gebaren:

Volgens mij zijn we vertrokken met de gebaartjes! Ik denk er enkele herkend te hebben bij D: de eerste was 'vogel', dat doet hij denk ik zelfs al even, maar dit weekend in Planckendael echt duidelijk geziendat hij dan ook effectief 'vogel' gebaart.
Vandaag zag ik hem ook nog 'schommelen' nadoen en het gebaar voor slapen bij slaapwel!
Alweer enkele nieuwe gebaartjes erbij! Naast alles wat door de lucht vliegt, doen diertjes het hier ook erg goed. Na poes (en vogel) ook paard, konijn en koe. Konijn is zoooooo schattig om zien!


Na de vorming zijn we direct aan de slag gegaan met de babygebarentaal. Het gaat sneller dan verwacht! De ouders proberen we ook zoveel mogelijk te betrekken aan de hand van een introductiefilmpje en per week updaten we de gebaren via Facebook. We zien inderdaad dat onze meertalige kindjes verbaal gegroeid zijn na de babygebarentaal, een bewezen voordeel dus! In bijlagen vindt je enkele sfeerbeelden van onze kindjes terwijl ze de gebaren met plezier uitvoeren.
(berichtje van een kinderdagverblijf, dik een maand nadat ik er een vorming gaf)

Communiceren met baby's

Meer info later